lördag 28 augusti 2010

Kryptera ditt usb-minne


Lägger du hemliga filer på ditt usb-minne? Det kan ju hända att man tappar usb-minnet eller att det blir stulet. Därför är det smart att kryptera det. Det kan man göra med t ex gratisprogrammet TrueCrypt. Enda nackdelen är att det inte fungerar om du använder usb-minnet på t ex ett Internetcafé eftersom det krävs administratörsbehörighet för att köra det. Men använder du minnet bara hemma eller på jobb så funkar det kanonbra.

Gör såhär:

Ladda ner TrueCrypt. Dubbeklicka på filen och välj andra alternativet "Extract" (eftersom du ska använda det på ditt portabla usb-minne). Placera de extraherade filerna på usb-minnet.
Sätt TrueCrypt i "Traveler mode": Dubbelklicka på filen "truecrypt.exe". När programmet startar så gå till "tools" - "traveler disk setup". Ändra "Create traveler disk files at..." till hårddisken på din dator, t ex C:\. Se till att rutan under är ikryssad ("Include TrueCrypt Volume Creation Wizard"). Klicka på Create.
Skapa en krypterad kontainer: Dubbelklicka på filen "Truecrypt Format.exe". Välj "Create a file container". Följ anvisningarna.
Lägg filerna i kontainern: Dubbelklicka på "Truecrypt.exe". Klicka på Select File... och välj kontainern. Klicka på Mount – här får du ange ditt lösenord. Nu visas kontainern som en egen volym/hårddisk och du kan lägga valfria filer i den.

Inga kommentarer: