måndag 20 oktober 2008

Smidigt och gratis backup-program

Att bli av med all sin data är det ingen som vill. Men det kan hända om man inte gör regelbunden backup. Det är lätt hänt att datorn får ett elakt virus, att en hårddisk går sitt sista varv eller något annat hemskt händer med datorn.

Ett bra och enkelt backup-program är Synctoy från Microsoft. Det finns att ladda ner gratis här >>

Installera programmet och starta det. Klicka på "Create New Folder Pair" för att lägga till en backup. Left folder är datan du vill göra backup på och Right folder är där du vill lägga backuppen. Det bästa är om du har t ex en extern hårddisk eller ett usb-minne beroende på hur mycket du ska backa upp. Klicka på "Browse..." och bläddra fram dina kataloger.

I nästa steg ska du välja vilken typ av backup du vill göra. Du kan välja mellan:

Synchronize: Nya och uppdaterade filer kopieras åt bägge håll. Även namnändringar och borttagningar upprepas åt bägge håll.

Echo: Nya och uppdaterade filer kopieras från vänster till höger. Namnändringar och borttagningar på vänster upprepas på höger.

Subscribe: Uppdaterade filer på häger kopieras till vänster om filnamnet redan finns på vänster.

Contribute: Nya och uppdaterade filer kopieras från vänster till höger. Namnändringar på vänster upprepas på höger. Liknar Echo, fast utan borttagningar.

Combine: Nya och uppdaterade filer kopieras åt båda håll. Namnändringar och borttagningar ignoreras.

Själv använder jag Echo.

Schemalägg din backup
Du kan skapa hur många backup-jobb som du vill. Vill du enkelt köra dem regelbundet kan du schemalägga dem via Schemalagda aktiviteter som du hittar under Program - Tillbehör - Systemverktyg.

Dubbelklicka på Lägg till schemalagd aktivitet, klicka nästa och välj SyncToy. Välj hur ofta du vill att backuppen ska ske, t ex varje vecka. När inställningarna är klara så klicka i "Öppna avancerade egenskaper för aktiviteten när du klickar på Slutför".

I rutan för Starta i står det något liknande:
"C:\Documents and Settings\Liza\Start-meny\Program\SyncToy.lnk"

Ändra detta till:
"C:\Program\SyncToy\SyncToy.exe" -R

Vill du göra endast en backup (Folder Pair) så skriv:
"C:\Program\SyncToy\SyncToy.exe" -R“Min backup”
Du måste givetvis byta ut "Min backup" till vad du döpt din backup till.

3 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Vilket bra tips! Precis vad jag behöver. Men du, jag får inte nedladdningen att funka, det kommer bara en txt-fil och den är inte mycket att installera. Kör du 1.4 eller 2.0? Vilket är bäst?
svara gärna i min blogg, eller på vigu10@utb.lund.se

Viveka

Liza sa...

Hej Viveka!

Tack för din kommentar!

Idag rekommenderar Microsoft att man installerar SyncToy version 2.0 som finns att hämta. Installationsfilen heter SyncToySetupPackage.exe.

Ladda hem >>

Viveka på Humlebacken sa...

Tack själv!
Jag har installerat 2.0 nu, men jag får inte den att funka helt bra.. får nog testa igen. Den stannade liksom mitt i synken..

Jag har funderat på det där med etiketter på inläggen, men på blogg.se kan man bara sätta en etikett per inläg,g och jag skulle behöva så många fler, det är därför det aldrig blivit av.
Tack för att du tog dig tid att svara:)

Viveka